MI2 IN NAJINA LJUBEZEN

Si že slišala za to, da je partnerski odnos prvi otrok para? Verjetno ne, ker nas tega in še marsikaj pomembnega o medsebojnih odnosih res ne naučijo v šolah. Naši vzorniki, bolj ali manj uspešni, ki so nas učili o partnerskih odnosih, so največkrat starši, stari starši ali pomembni drugi ob katerih smo odraščali. Nam znane vedenjske vzorce in prepričanja o ljubezni in partnerstvu tako prinašamo in živimo največkrat povsem nezavedno ali »avtomatsko«.

Partnerski odnos je živ, zato raste in se razvija in zanj je potrebno skrbeti. Zveni komplicirano in nenavadno. Rastejo in razvijajo se naši otroci, prepogosto pa ob tem partnerski odnos stagnira ali ga živimo »na avtopilotu«. »Ko sva se zaljubila, je bilo tako lepo, zdaj pa je povsem drugačen«»včasih sva ležala skupaj pozno v noč in se pogovarjala, danes pa mi gre na živce njegovo smrčanje«, »živiva drug mimo drugega, on živi za službo, jaz pa za otroke«, »že pol leta nisva seksala, meni sploh ni več do njega«, »moja punca mi je postala precej dolgočasna« so stavki, ki si jih včasih zaupamo prijateljicam, kaj dlje od prijateljic pa že ne upamo potožiti, ker si ženske pogosto želimo, da vsaj navidezno vzdržujemo sliko, da je pri nas doma vse v redu.

Imaš občutek, da sta s partnerjem že dalj časa odtujena? Se veliko prepirata ali pa enostavno živita v tišini, drug mimo drugega in predvsem skrbita za vajine otroke, njihove domače naloge in jih vozita na treninge in aktivnosti? Morda nimata otrok, a živita vsak/-a za svoj hobi in se ti zdi, da sta le še znanki/znanca pod isto streho?

Samopriznanje je prvi korak na poti k spremembam. TOP ženske so iskrene in sočutne do sebe in si dovolijo biti tudi ranljive, a so odločne in pripravljene narediti korak k spremembam.

Nekaj, kar lahko pozitivno vpliva na vajin odnos in lahko v vajin odnos vneseš že danes:

Zahvale – so temelj za dober odnos

Ljubeča vedenja – so vedenja, ki so nam všeč, pokloni pa nam jih naš partner/partnerka

Presenečenja – so kot pika na I, naj bodo nepričakovana in neredna (sponatana)

Igrivost in norčavost – tj. prava energetska bomba za odnos, zanje pa se moramo res počutiti varne

Spolnost – skupaj z igrivostjo je to lahko adrenalinska bomba odnosa, ki ima na odnos blagodejne učinke medsebojne povezanosti

Zmenki – skozi zmenek lahko združite vse; zahvale, ljubeča vedenja, presenečenja, igrivost in norčavost in najlepše je, kadar se konča s spolnostjo ali intimo

Zagotovo drži, da je najboljše, kar lahko starši naredimo za svoje otroke to, da negujemo svoj partnerski odnos. Predvsem pa, naj vam katerikoli partnerski odnos ne postane samoumeven!